Friday, December 14, 2007

Jultraditioner

Lite om julen som jag hittade på Grapewine...

Har du någon gång undrat om folk på andra sidan jordklotet också äter julskinka och pepparkakor på julen? Har dina barn frågat dig om jultomten ens kan åka till de länder där det inte finns snö? Grapevine har tagit reda på hur julen firas i några andra länder. Vi berättar till exempel i vilket land julklapparna delas ut först på Trettondagen, och vart barn får julklappar från Kristusbarnet istället för från jultomten.
Julfirandet i Tyskland börjar den första advent, då det första adventsljuset tänds. I december är gatorna i de tyska städerna fyllda med julmarknader. Där samlas både stadens invånare och massor av turister för att njuta av den underbara julstämningen med en mugg Glühwein i handen. Hur man firar själva julen beror lite på om man kommer från den katolska eller den protestantiska delen av landet. Oavsett vilket så skriver man innan jul ett brev med sin önskelista till Kristusbarnet som sedan kommer med julklappar. Julmaten innebär ofta fondue och sötsaker bestående av marsipan och Lebkuchen, vilken påminner oss lite om pepparkakan. Traditionen att ta in en gran och pynta den, kommer förresten just från Tyskland.
I det ortodoxa Ryssland firas julen, enligt julianisk kalender, först i januari. Under Sovjettiden firades julen inte alls officiellt, men fr.o.m. 1992 har jultraditionen återupplivats. I Ryssland är nyår dock en mycket större fest än vad julen är. Den 31. december är årets största helgdag då man äter gott och byter presenter.
En del av den ryska nyårstraditionen är Fader Frost (Ded Moroz), som tillsammans med Snöflickan kommer och hälsar på barnen den 6. januari. Om barnen har varit snälla får de presenter från Fader Frost.
Samtidigt tillsammans med jul och Jesusbarnets födelse, firas i Italien även solens pånyttfödelse. Det italienska ordet för jul, "natale", betyder just "födelsedag". Midnattsgudtjänsten är fortfarande en populär jultradition i Italien. Till julgudtjänsten går många människor som vanligtvis inte besöker kyrkan.
På julafton bygger man en julkrubba i de italienska hemmen, och på julmiddagen äter man mycket fisk - speciellt lax. Andra juldelikatesser är till exempel Panettone och Pandoro. Det är bakelser som ser ut som kakor och är fyllda med russin och sockrade fruktbitar. Dessutom äter man mycket nougat och pepparkakor, och de ska innehålla massor av nötter och mandel. Enligt gammal tradition byts julklappar först på Trettondagen. Då kommer den snälla "La Bafana", häxan, och ger julklappar. Under de senaste åren har dock vissa av de gamla traditionerna fått ge plats för nyare, som t.ex. till jultomten. Jultomten heter "Babbo Natale" i Italien och han smyger till hemmen mitt i natten och lämnar julklapparna så att ingen ser honom. Julklapparna väntar på att bli öppnade tills juldagens morgon. Människor i andra länder kopplar ofta julfirandet i Italien till Påvens julhälsning.

No comments: